MATERA02 22-27. april 2013. DKC Majdan

Posted in: art, Belgrade, buy, exhibition, gallery, Infos, porcelain, pottery- Apr 22, 2013 No Comments

Asocijacija Art komuna organizuje od 22. do 27. aprila u DKC Majdan, Narodnom muzeju i Kući kralja Petra u Beogradu drugu Nedelju dizajna keramike “Matera”, uz učešće 38 autora iz zemlje i nekoliko specijalnih gostiju.

“Matera” (mater lat. majkaterra lat. zemlja) je godišnja reprezentativna izložba unikatne upotrebne i dekorativne keramike koju prate raznovrsni programi u vezi sa tim segmentom dizajna u Srbiji. Pored predavanja o tradicionalnom i savremenom pristupu keramici za stručnu i laičku publiku, te prodajne izložbe unikatnih predmeta, Nedelja dizajna keramike obuhvata i promociju pedagoškog rada keramičara sa decom iz beogradskog Svratišta, u okviru redovnog programa uključivanja ranjivih grupa u zajednicu kroz kreativnu saradnju. Trodnevnu radionicu u DKC „Majdan“ vodi akademska vajarka Marija Milin.

Predstavljajući jednu od najstarijih i najatraktivnijih grana umetnosti u njenoj autentičnoj atmosferi od istorijskih i teorijskih postavki, preko postupka izrade predmeta do prezentacije savremenih umetničkih praksi – Nedelja dizajna keramike “Matera” ove godine donosi i pregled aktuelnih zbivanja iz Japana, zemlje sa bogatom keramičarskom tradicijom i uzbudljivim inovacijama.

Uz projekcije dokumentarnih filmova i izložbu fotografija “Japanska keramika danas – Harmonija dizajna i umetnosti od lokalnog do univerzalnog”, o japanskoj keramici u Narodnom muzeju govoriće keramičarka Ljubica Jocić Knežević na predavanju “Aanaliza savremene japanske keramike – Kontemplativnost-Rafiniranost-Znanje-Iskustvo-Eksperiment”.

U Kući kralja Petra javnu prezentaciju rada sa glinom održaće nagrađivani keramičar Radenko Adnađ, u performansu “Točak života pokreće točak” kojim će publici približiti tradicionalni istočnjački proces oblikovanja predmeta na grnčarskom točku – kako se “ni iz čega”, odnosno iz grumena zemlje, gline, oblikuje posuda koja je milenijumima prisutna u svakodnevnoj upotrebi.

Art komuna je prvu Nedelju dizajna keramike organizovala u aprilu 2012. godine, okupivši oko 30 autora svih generacija, koji su predstavili izvanrednu raznovrsnost dizajna i postupaka izrade unikatnih i upotrebnih predmeta od keramike.

Keramičari su održali inkluzivne radionice za mešovite grupe dece sa posebnim potrebama i dece sa radionice vajanja “Svet zemlje”, čiji su radovi takođe predstavljeni na prodajnoj izložbi. Prikupljena sredstva uložena su u nastavak rada kreativnih radionica dece sa posebnim potrebama i kao podsticaj daljim procesima inkluzije.

 

Predavanje o svom odnosu prema zemlji, oblicima i oblikovanju održao je Božidar Mandić, osnivač prve i najveće umetničko-ekološke komune na ovim prostorima – Porodice bistrih potoka.

Nedelja dizajna keramike održava se uz podršku Opštine Savski venac.

No Responses to “MATERA02 22-27. april 2013. DKC Majdan”

Leave a Reply