Izmeštanje u Beogradu / Displacements in Belgrade

Posted in: art, Belgrade, exhibition, gallery, performance, sound art- Dec 08, 2011 No Comments

Project “Displacements” that was exhibited at the PQ2011 as a part of national pavilion will be open in Belgrade november 18th thru december 9th at Kulturni Centar Beograd gallery.

Izložba “Izmeštanje” (hologramska instalacija) biće otvorena od 18. novembra do 9.decembra u Kulturnom centru Beograd.

Projekat “Izmeštanje” pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira.

U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvođenje uživo. Izgrađena u formi  male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom  i omogućava umetnicima sa različitih geografskih lokacija da timski kreiraju živo izvođenje koje se odigrava pred fizički izmeštenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetničko delo. Novonastali konceptualni, produkcijski i izvođački uslovi proizvode mogućnosti i ograničenja koja generišu specifična iskustva kako za posmatrače (publiku), tako i za umetnike (performere). Osnovni cilj platforme jeste da  inicira, dokumentuje i klasifikuje ta iskustva.

Projekat Izmeštanje po prvi put je prikazan u okviru 12. Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije na ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji. Na poziv gospodina Radivoja Dinulovića, direktora S.Cen – OISTAT centra Srbija, organizacije zadužene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umetnik Dorijan Kolundžija imenovan je za umetničkog direktora nacionalnog paviljona 2011. godine. Kao autor projekta Kolundžija je zajedno sa ko-selektorkama programa Anom Adamović i Milicom Pekić, pozvao šest autora:  Anu Sofrenović, Daliju Aćin, Bojana Đorđeva i Sinišu Ilić, Željka Serdarevića i Dragana Mileusnića, Manju Ristić i Igora Štanglickog da kreiraju radove za ovu specifičnu platformu.

 

No Responses to “Izmeštanje u Beogradu / Displacements in Belgrade”

Leave a Reply